Mistä johtuu huulivoideriippuvuus?

lipbalmaddict.jpg

Huulivoiteiden yhteydessä kuulee joskus puhuttavan riippuvuudesta, jota huulivoiteen käyttö saattaa aiheuttaa. Riippuvuuden takana ovat öljyt, joita riippuvuutta aiheuttava huulivoide sisältää.

Öljy on yksi ihonhoitotuotteiden tärkeimmistä ainesosista. Kosmetiikassa käytetyt öljyt voidaan karkeastiottaen jakaa kahteen ryhmään: kasveista peräisin oleviin öljyihin ja raakaöljyteollisuuden sivutuotteena saataviin mineraaliöljyihin. Kasviöljyt hoitavat ja pehmentävät ihoa, kun taas mineraaliöljyt muodostavat iholle peittävän kerroksen. Kerros antaa iholle hetkellisesti pehmeän tunteen, kunnes iho pestään ja öljyn vaikutus häviää.

Mineraaliöljyt ovat yleisiä kosmetiikkatuotteissa, koska ne ovat hinnaltaan edullisia ja aiheuttavat harvoin allergisia reaktioita. Dermosil-tuotteet ovat pääsääntöisesti kasviöljypohjaisia, kuten Classic-sarjan uusi Huulibalsami.

Kasveista uutetut öljyt sisältävät iholle tärkeitä vitamiineja ja rasvahappoja. Ne tukevat ihon omia hyödyllisiä toimintoja ja tehostavat ihon kykyä sitoa kosteutta. Kasviöljyt eivät tuki ihohuokosia, toisin kuin mineraaliöljyt, joiden peittävä kerros estää hoitavien ainesosien imeytymisen ja kuona-aineiden haihtumisen iholta. Mineraaliöljyt vaikeuttavat ihon luontaisia toimintoja. Iho tuleekin riippuvaiseksi öljystä ja öljyjen käyttöä on vaikea lopettaa. Mineraaliöljyjä ovat mm. vaseliini ja parafiiniöljy.

Kasveista uutettuja öljyjä ovat esimerkiksi oliivi-, manteli- ja auringonkukkaöljy. Koska kasviöljyt tukevat ihon omia toimintoja, ei kasviöljypohjaista voidetta tarvitse käyttää suuria määriä. Kasviöljyt eivät aiheuta iholle riippuvuutta. Kasveista peräisin olevat öljyt esiintyvät tuotteiden sisällysluetteloissa yleensä kasvin englannin- tai latinankielisellä nimellä, sekä usein loppuosalla -oil tai extract.