Vartalon ihonhoito

Iho on suurin elimemme, joka suojaa alla olevia kudoksia ja säätelee kehomme lämpöä. Vain terve ja hyväkuntoinen iho selviytyy tehtävistään kunnolla, joten sen hyvinvoinnista pitäisi muistaa huolehtia. Useasti hoidamme hyvin kasvojemme ja käsiemme ihoa, koska ne ovat useimmin näkyvillä, kun vaatteet eivät niitä peitä. Koko vartalon ihonhoito on kuitenkin ihan yhtä tärkeää, jotta iho pystyisi suorittamaan tehtävänsä.  

Peseytyminen
Vanha sanonta: "Puhtaus on puoli ruokaa" pätee myös ihonhoidossa. On tärkeää, että iho pidetään puhtaana, sillä liassa piilevät monet mikrobit ja bakteerit. Erilaiset hoitotoimenpiteetkin tulisi tehdä vasta pestylle ja puhtaalle iholle, jotta niistä saatava hyöty olisi paras mahdollinen. Pesemisessä tulisi kuitenkin säilyttää kohtuus mielessä, sillä liiallinen pesu ja pesuaineiden käyttö kuivattavat ihoa, jolloin sen vastustuskyky heikkenee. Iho kuivuu, koska pesuaineet poistavat myös ihon luonnollista rasvakerrosta. Peseytyessä tulisikin käyttää sopivan mietoja pesuaineita ja valita eri kehon osille niille sopivat tuotteet. Voimakkaammin peseviä aineita voi käyttää esimerkiksi kainaloissa ja jalkapohjissa ja joskus muun vartalon voi pestä vain pelkällä vedellä. Saatavilla on myös paljon öljymäisiä suihkugeelejä ja muita pesutuotteita, jotka pesun jälkeen kosteuttavat ihoa. Peseytymisen jälkeen ensiarvoisen tärkeää onkin ihon kosteustasapainon palauttamisesta huolehtiminen käyttämällä sopivaa kosteusvoidetta.

Kosteutus
Sopiva kosteus on ihon kauneuden ja terveyden perusta. Ihon kuivuus aiheuttaa solukalvojen rakenteen vahingoittumista, jolloin myös ihon vastustuskyky heikkenee. Ihosta tulee myös herkempi ja se alkaa rypistyä. Sopivan kosteusvoiteen löytäminen eri tilanteisiin ja myös sen käyttäminen on siis oleellisen tärkeää. Ihoa tulisi kosteuttaa aina peseytymisen ja erilaisten hoitotoimenpiteiden jälkeen. Kosteusvoidetta hierotaan koko keholle rauhallisin, pyörivin liikkein. Levitys aloitetaan raajoista edeten kohti keskikehoa. Erityisen huolellisesti tulisi voidella kehon karheimmat kohdat, kuten kyynär- ja kantapäät sekä polvet.

Kosteutuksen määrä vaihtelee eri olosuhteissa. Ihotyyppi luonnollisesti vaikuttaa tarvittavan kosteutuksen määrään, kuten myös ikä. 30 ikävuoden jälkeen ihon oma kosteuspitoisuus alkaa alentua, joten vaadittava kosteutuksen määrä kasvaa. Samoin käy myös erityisen kuumalla tai kylmällä ilmalla tai kuivassa tai tuulisessa ilmastossa. Meidän leveysasteillamme talvi luo erityisen kovat vaatimukset ihollemme, sillä suuret lämpötilanvaihtelut kuivattavat ihoa entisestään. Kosteusvoide tulisi siis valita iän perusteella ja vuodenajat huomioiden, unohtamatta tietysti omaa ihotyyppiään.

Kuorinta
Kun ihonhoidon perusteista, puhtaudesta ja kosteutuksesta, on huolehdittu, voidaan lähteä hoitamaan ihoa lisää. Kuorinta poistaa kuollutta solukkoa, jolloin ihon hengittävyys paranee. Se myös herättää ihon toimimaan paremmin, jolloin esimerkiksi verenkierto vilkastuu ja ihon veltostuminen estyy. Kuorinnan ansiosta myös hoitavat aineet imeytyvät paremmin ihoon ja niiden vaikutus tehostuu. Kuorinta tulisi tehdä säännöllisesti, noin kerran viikossa, mutta herkälle iholle harvemmin. Yleensäkin herkkien, punoittavien tai rikkonaisten ihoalueiden kuorintaa tulisi välttää.

Mukavan rentoutushetken kuorinnasta saa, kun sen tekee suihkun, saunan tai kylvyn yhteydessä. Ensin ihoa pehmitetään lämpimän veden alla muutaman minuutin ajan. Kuorinta aloitetaan jaloista edeten pyörivin liikkein ylöspäin. Sama toistetaan aloittaen kämmenistä edeten kohti keskikehoa. Lopuksi kuorinta-aine tulee huuhdella huolellisesti pois vedellä. Kun iho on hyvin kuivattu, kannattaa se voidella hoitavalla kosteusvoiteella, sillä kuorinnan jälkeen iho on erityisen vastaanottavainen hoitotuotteille.

Kuivaharjaus
Kuivaharjaus on myös hyvä tapa edistää ihon terveyttä ja kauneutta. Kuivaharjaus poistaa kuollutta ihosolukkoa, jolloin iho pehmenee ja kaunistuu. Se elvyttää verenkiertoa, jolloin ihon aineenvaihdunta kiihtyy. Toimiva aineenvaihdunta on tärkeää, sillä kehon epäpuhtauksista jopa kolmanneksen arvioidaan poistuvan ihon kautta. Kuivaharjauksen ansiosta iho karaistuu, jolloin kehon puolustusmekanismit parantuvat. Se myös kiinteyttää lihaksia ja tasoittaa ihonalaisia rasvakeräytymiä.

Kuivaharjausta suositellaan tehtäväksi päivittäin mieluiten aamulla ja se kestää noin 5-10 minuuttia. Käytettävän harjan tulee olla tarkoitukseen sopiva ja tarpeeksi pehmeä, ettei se vahingoita ihoa. Harjaus aloitetaan kehon uloimmista osista, eli raajoista edeten riittävän lujin, pyörittävin liikkein kohti keskikehoa. Vaikka kuivaharjaus on hyvä tehdä riittävän reippain liikkein, tulisi kuitenkin välttää liian lujaa hankaamista. Erityisen huolellisesti kannattaa harjata selluliittialueet, mutta välttää herkkiä ihoalueita. Kuivaharjauksen jälkeen on hyvä käydä suihkussa tai vähintään pyyhkiä iho kostealla, jotta irronneet solut poistuvat ihon pinnalta. Suihkun jälkeinen ihon kuivaaminen on tärkeää ja sen jälkeen iholle levitetään kosteusvoidetta.

----------------------------------------------------------------------------------------------